Olijfboom

  • Olijfboom
  • Olijfboom
  • Olijfboom

Presentatie

De olijfbomen van de camping

De olijfboom is een sterke boom die meerdere eeuwen kan leven. De boom die je bij de ingang van de 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette® vindt, is nog een ‘jonge man’: hij is amper vijftig jaar oud! Buiten de camping is er nog een dertigjarige baby.

Deze Provençaalse fruitboom bij uitstek biedt ons olijven, waarvan we uiteraard olie produceren. Daarnaast zijn deze olijven ook de basis van veel Provençaalse gerechten, waaronder de fantastische tapenade. De olijfboom maakt al sinds de oudheid deel uit van de mediterrane cultuur.

Olijven worden geoogst van september tot laat in de herfst, soms tot december.

Olijfolie is erg beroemd in de voeding (bij voorkeur de eerste ‘koude’ persing), maar ook vanwege de gunstige eigenschappen voor het lichaam. Er zijn ook veel oliemolens in de Provence, zoals bijvoorbeeld de Moulin du Haut Jasson, waar we je meer over vertellen Coins de Paradis®!

Ook de bladeren van de olijfboom bevatten actieve ingrediënten.

Een zeer sterk symbool

De olijf is het symbool van Athene (Griekenland), het was Athene die de olijf uit de grond haalde. Het vertegenwoordigt wijsheid, kracht, hoop, overvloed… Het is ook een kroon van olijftakken die op de VN-vlag te vinden is, om de vrede te symboliseren.

Het is ook een olijftak die de duif in zijn snavel houdt en die we met Pasen in onze huizen neerzetten (de palmtakken), die onze munten van 1 Franse Frank in het verleden illustreerde en die we vinden op onze groene kleding van de leden van de Franse Academie, bijgenaamd de onsterfelijken…

Identiteit

Latijnse naam :Olea europaea
Familie :oleaceae
Geslacht :olea
Soort :olea europaea
Color :Zilver groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Boom of struik
Hoogte :Kan 15 tot 20 meter hoog worden
Bloeiend :April t/m juli
Olijfboom

Wist je dat?

In het oude Egypte werd olijfolie gebruikt vanwege de gunstige eigenschappen voor het lichaam. De bladeren werden ook gebruikt om de huid te behandelen.