Muhlenbergia capillaris

  • Muhlenbergia capillaris

Presentatie

Een wolk van bloeipluimen in onze tuinen

Muhlenbergia capillaris, beter bekend onder de naam ‘engelenhaar’ of ‘roze gras’, is een vaste plant die voor veel sierlijkheid en een bepaalde verfijning zorgt in de omgevingen waar hij groeit. Dit siergras komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is een favoriet geworden van tuinders en landschapsarchitecten op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®, vanwege zijn prachtig voorkomen en gemak in onderhoud.

Deze plant ontleent zijn naam aan de Amerikaanse botanicus Gotthilf Heinrich Ernst Muhlenberg, een eerbetoon aan zijn werk op het gebied van de plantkunde in de 18e eeuw. Muhlenbergia capillaris onderscheidt zich door zijn slanke stengels die sierlijk rechtop groeien en de fijne roze bloeiwijze die sierlijk meedeint in de wind.

Amerikaans erfgoed in gevaar

Een van de meest fascinerende verhalen over Muhlenbergia capillaris, is de rol van de plant in de Amerikaanse natuurgeschiedenis. In de 19e eeuw was deze plant een van de hoofdbestanddelen van de graslanden in het oosten van de Verenigde Staten. Het was hier niet alleen een belangrijke habitat voor een verscheidenheid aan wilde dieren, maar ook een belangrijk element in het ecosysteem. Met de Europese kolonisatie en stedelijke ontwikkeling werden grote stukken grasland omgezet in landbouwgrond en stedelijke grond, waardoor de natuurlijke habitat van Muhlenbergia capillaris aanzienlijk werd verkleind. Tegenwoordig worden veel werk verricht om deze leefomgevingen te herstellen en deze typerende plant te behouden.

Naast zijn ecologisch belang wordt Muhlenbergia capillaris ook gewaardeerd om zijn veelzijdigheid in de architectuur van tuinen. Of het nu in privétuinen, openbare parken of stedelijke ruimtes betreft, dit gras voegt een vleugje elegantie en zachtheid toe met zijn roze veren die zachtjes meewaaien met de wind. Bovendien is de plant zeer goed bestand tegen droogte en daarmee een ideale keuze voor regio’s zoals de PACA-regio in Zuid-Frankrijk, waar in de zomer vaak een tekort aan water is. Zijn oorspronkelijke schoonheid in combinatie met zijn veerkracht maken het een plant die we erg waarderen en die zeer terecht een plaats heeft op onze natuurlijke en ecologisch verantwoorde camping in de Provence.

Identiteit

Latijnse naam :Muhlenbergia capillaris
Familie :Poaceae
Geslacht :Muhlenbergia
Soort :capillaris
Color :Groen blad / roze bloemen
Origin :Noord-Amerika
Gebladerte :Semi-bladverliezend
Port :Bolvormig
Hoogte :1 m
Bloeiend :September t/m november
Muhlenbergia capillaris

Wist je dat?

Geniet van z’n buitengewone bloei met witte tot zachtroze pluimen tegen het einde van de zomer en in de herfst.