Manuka / theeboom

  • Manuka / theeboom
  • Manuka / theeboom
  • Manuka / theeboom

Presentatie

Een natuurlijk middel met bijzondere eigenschappen

Ook al zijn we erg trots op het gastronomische karakter van onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette®, houden we ook van de natuur vanwege alles wat deze ons biedt op het gebied van natuurlijke en geneeskrachtige mogelijkheden. En deze groenblijvende struik die tot de Myrtaceae-familie behoort, staat bekend om zijn unieke geneeskrachtige eigenschappen!

Manuka is vooral beroemd om zijn honing, geproduceerd uit de nectar van zijn bloemen. Deze honing heeft uitzonderlijke antimicrobiële eigenschappen, dankzij de aanwezigheid van een stof genaamd methylglyoxal (MG). Onderzoek heeft aangetoond dat Manuka-honing effectief kan zijn bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals (brand)wonden en infecties.

Naast de honing wordt er etherische olie gewonnen uit de bladeren van de Manuka-theeboom, en die staat bekend vanwege zijn antiseptische, antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het wordt vaak gebruikt in de aromatherapie om ademhalings- en huidaandoeningen te verlichten en om het immuunsysteem te versterken.

Bovendien hebben onderzoeken de werkzaamheid van Manuka aangetoond bij de behandeling van bepaalde orale aandoeningen, zoals gingivitis en slechte adem. Hoewel ze enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben, mag het niet worden verward met etherische olie van de theeboom (tea tree, melaleuca alternifolia).

In het hart van een ecologisch vraagstuk

De groeiende vraag naar van Manuka afkomstige producten heeft geleid tot zorgen over de duurzaamheid van de teelt ervan. Het is van cruciaal belang om de ecosystemen waarin deze boom groeit te behouden om de beschikbaarheid ervan op lange termijn te garanderen. In onze ecologisch verantwoorde aanpak streeft natuurcamping Les Jardins de La Pascalinette® er naar om deze kostbare plantensoort zo goed mogelijk te beschermen.

De Manuka-theeboom biedt een scala aan gezondheidsvoordelen, zowel voor uitwendig als inwendig gebruik, die veel worden gebruikt in de Maori-geneeskunde. Dit maakt het echte schat van de natuur om te ontdekken en te behouden.

Locatie op de camping

Je vindt de manuka in de allée des Bormettes (nr. 12 op de kaart van het botanische parcours).

Identiteit

Latijnse naam :Leptospermum scoparium
Familie :myrtaceae
Geslacht :leptospermum
Soort :scoparium
Color :Witte of roze bloemen
Origin :Australië en Nieuw-Zeeland
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Meerjarig
Hoogte :Tot 3 m
Bloeiend :Mei t/m juli
Manuka / theeboom

Wist je dat?

Manukahoning staat bekend om zijn talrijke verzorgende en genezende eigenschappen (vooral bij brandwonden en zweren).