Mannentrouw of loodbloem (Plumbago)

  • Mannentrouw of loodbloem (Plumbago)
  • Mannentrouw of loodbloem (Plumbago)
  • Mannentrouw of loodbloem (Plumbago)

Presentatie

Een prachtige plant in onze tuinen

Mannentrouw of loodbloem (plumbago) is een klimplant afkomstig uit Zuid-Afrika en staat bekend om zijn prachtige bloemen, variërend van wit tot azuurblauw en het gemak in onderhoud. Deze plant voegt een dosis charme en kleur toe aan vele tuinen over de hele wereld, en in het bijzonder aan die van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette®, waar je er de hele zomer van kan genieten.

Aan de naam is een beroemde anekdote over de plumbago gekoppeld. ‘Plumbago’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘plumbum’, dat ‘lood’ betekent. Deze naam werd aan de plant gegeven vanwege de onjuiste overtuiging dat het sap van de plant kwalen veroorzaakt door loodvergiftiging zou kunnen genezen. Hoewel deze overtuiging onjuist bleek te zijn, bleef de naam hangen en wordt deze nu geassocieerd met deze charmante klimplant.

Een symbool met variatie

De loodbloem is ook verbonden met verschillende legendes en tradities. In sommige culturen wordt het beschouwd als een symbool van dankbaarheid en waardering, terwijl in andere de blauwe bloemen worden geassocieerd met rust en vrede.

Naast de symbolische betekenis staat mannentrouw ook bekend om zijn praktische eigenschappen.

De bloemen van de plant sieren niet alleen tuinen, maar trekken ook vlinders en andere bestuivers aan, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit. En dat past natuurlijk weer bijzonder goed bij onze ecologisch verantwoorde natuurcamping! Bovendien maken de flexibele, kruipende stengels hem tot een uitstekende keuze voor het afdekken van bijvoorbeeld hekjes, hekken en pergola’s.

Identiteit

Latijnse naam :Plumbago Capensis ‘alba’
Familie :plumbaginaceae
Geslacht :Plumbago
Soort :Capensis
Color :Witte (Alba) of blauwe bloemen
Subspecies :‘alba’
Origin :Zuid-Afrika (Kaap-regio)
Gebladerte :Semi-bladverliezend
Port :Semi-klimplant, meerjarig
Hoogte :Tot 6 m
Bloeiend :Juni t/m oktober
Mannentrouw of loodbloem (Plumbago)

Wist je dat?

De bladeren en bloemen geven de indruk dat ze aan vingers, haar en kleding blijven plakken, alsof ze met ons mee willen reizen!