Kurkeik

  • Kurkeik

Presentatie

De herinnering aan de camping

De kurkeik, ook wel ‘suve’, ‘surier’ en ‘sioure’ genoemd, is een van de oudste bomen op de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® en maakt al heel lang deel uit van de mediterrane flora.

Het wordt over het algemeen geëxploiteerd in Zuid-Europa.

Het is een zeer robuuste boom die de bijzonderheid heeft om bosbranden te kunnen overleven: de bast van de kurkeik kan 25 cm dik worden en isoleert de boom daarom tegen het vuur. En zelfs als de kurkeik er na de brand verkoold uitziet, begint hij toch weer opnieuw van binnenuit te leven.

Het maken van kurken

Kurkeikenbossen worden in het frans ook wel ‘suberaies’ genoemd (van de Latijnse naam voor kurk, suber).

Voor de goede orde: de kurk die uit eikenbomen wordt geoogst, wordt met name gebruikt voor de vervaardiging van kurken waarmee de flessen goede wijn uit de Provence worden gesloten. Ze worden geoogst tijdens de feestdagen in het kader van onze samenwerking met de France Cancer Association.

Kurk wordt ook geoogst vanwege zijn isolerende eigenschappen.

Het oogsten van kurk is een eeuwenoude traditie in de Provence en wordt vaak op duurzame wijze uitgeoefend om de kurkeikenbossen zo goed mogelijk behouden. De schors wordt met regelmatige tussenpozen geoogst, meestal elke negen tot twaalf jaar, zonder de boom te beschadigen. Deze economische activiteit heeft een groot cultureel en economisch belang in de regio en draagt ​​bij aan het behoud van lokale tradities en traditionele landbouwpraktijken.

Identiteit

Latijnse naam :Quercus Suber
Familie :Fagaceae
Geslacht :Quercus
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Boom
Hoogte :Tot 20 m
Bloeiend :April – mei
Kurkeik

Wist je dat?

De stad La Londe herbergt de twee oudste kurkeiken van Frankrijk! De kurkeik ‘Pas du Cerf’ en de kurkeik ‘St Georges’.