Koninginnepalm

  • Koninginnepalm

Presentatie

Een koninklijke smyfonie van planten

De koninginnepalm (Syagrus romanzoffiana), komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, met name uit Brazilië en Argentinië. Deze palm is erg populair aan de Côte d’Azur, waar de temperatuur mild is. Het is een graag geziene plant in de Provence en zeker ook op 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette®, vooral vanwege de palmbladeren die op veren lijken en de oranje-gele vruchten die op dadels lijken. Pas echter wel goed op, wand deze vruchten zijn niet eetbaar!

De Koninginnenpalm is nauw verbonden met de geschiedenis van de landen waar hij groeit.

In delen van Zuid-Amerika zijn de vruchten een essentiële voedselbron geweest voor de inheemse bevolking, terwijl de bladeren zijn gebruikt om schuilplaatsen, manden en zelfs muziekinstrumenten te maken.

Tegenwoordig blijft de Koninginnepalm verbazen met zijn schoonheid en veelzijdigheid. Door zijn exotische uiterlijk is het een populaire keuze voor het decoreren van parken en tuinen.

Een keizerlijke oorsprong

Volgens de legende ontleent de palmboom van de koningin zijn naam aan keizerin Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte. Gepassioneerd door plantkunde, zou Joséphine tijdens haar reizen door Zuid-Amerika aan het begin van de 19e eeuw verleid zijn door de schoonheid van deze palm. En vervolgens zou ze hebben bijgedragen aan het bekender maken van de cultuur ervan in Europa.

Tegenwoordig wordt het voornamelijk als sierplant gebruikt en is het één van de zeldzame palmbomen die niet worden aangevallen door palmongedierte zoals de rode snuitkever of de palmmot. Tuinarchitecten gebruiken de Koninginnepalm steeds vaker voor de ontwikkeling van stedelijk groen.

Identiteit

Latijnse naam :Arecastrum romanzoffianum
Familie :arecaceae
Geslacht :Arecastrum
Soort :romanzoffianum
Color :Witte bloemen
Origin :Zuid-Amerika
Gebladerte :bladhoudend
Port :Palm – kruidachtigen
Hoogte :12 tot 15 m
Bloeiend :Augustus september
Koninginnepalm

Wist je dat?

Palmbomen behoren tot de Herbaceae-familie, dus ze zijn eerder een gigantisch kruid dan een boom!