Kamferboom

  • Kamferboom

Presentatie

Geurig en milieuvriendelijk

De kamferboom, ook bekend onder zijn botanische naam Cinnamomum camphora, is een groenblijvende boom die oorspronkelijk uit het Verre Oosten komt, voornamelijk uit China, Japan en Taiwan, en die je gemakkelijk kunt vinden op het terrein van onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in de Provence. Deze boom, die in optimale omstandigheden tot wel 30 meter hoog kan worden, staat bekend om zijn productie van kamfer, een stof die op verschillende manieren wordt gebruikt, waaronder geneeskunde, parfumerie en industrie.

De kamferboom wordt ook gewaardeerd om zijn decoratieve kwaliteiten en ecologische voordelen. De glanzende bladeren en wijdverspreide takken maken het een aantrekkelijke schaduwboom voor in onze tuinen. Bovendien trekken zijn geurige bloemen bestuivende insecten aan, waardoor hij een waardevolle bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. En daar is onze favoriete natuurcamping natuurlijk zo aan gehecht!

Een plantenapotheek

Als medicijn heeft kamfer een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele Aziatische geneeskunde. Kamfer dat wordt gewonnen uit de schors en bladeren van de boom, staat bekend om zijn pijnstillende, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals spier- en gewrichtspijn, ademhalingsstoornissen en huidaandoeningen.

Ondanks de vele voordelen moet worden opgemerkt dat kamfer giftig kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, en dat de essentiële olie ervan met mate moet worden gebruikt. Kamfer is een stof die door destillatie wordt verkregen uit de schors, bladeren en takken van de kamferboom. Het wordt veel gebruikt in farmaceutische producten, producten voor persoonlijke verzorging, insectenwerende middelen en parfums.

Identiteit

Latijnse naam :Cinnamomum camphora
Familie :Lauraceae
Geslacht :Cinnamomum
Soort :camphora
Color :Groene bladeren, witte tot geelachtige bloemen
Origin :Zuidoost-Azië
Gebladerte :groenblijvend
Port :Boom
Hoogte :Tot 30 meter
Bloeiend :April t/m juli
Kamferboom

Wist je dat?

Leg een stukje kamferhout in je kast en zeg vaarwel tegen motten!