Johannesbroodboom

  • Johannesbroodboom

Presentatie

Vervanger van cacao

De johannesbroodboom, ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam Ceratonia siliqua, is een majestueuze boom waarvan de oorsprong teruggaat tot het Middellandse Zeegebied. Deze robuuste en elegante boom is ook te zien op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in de Provence. Hij staat bekend om zijn altijd groene bladeren en zijn vermogen om te kunnen overleven in moeilijke omgevingsomstandigheden en groeit vaak in dezelfde gebieden als de olijfboom. Omdat hij niet van kou houdt, is hij het meest te vinden aan de Côte d’Azur.

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van de johannesbroodboom zijn de eetbare peulen, bekend als johannesbrood, die over de hele wereld populair zijn geworden vanwege hun zoete smaak en dichte textuur. Deze peulen, rijk aan vezels en antioxidanten, worden vaak gebruikt als vervanger voor cacao bij de productie van chocolade en andere zoete producten. Johannesbrood wordt in de traditionele geneeskunde ook gebruikt om verschillende kwalen te behandelen, waaronder spijsverteringsstoornissen en aandoeningen aan de luchtwegen.

Helpen bij de bescherming van het milieu

Net zoals je eco-verantwoordelijke camping zijn omgeving beschermt, speelt de johannesbroodboom een belangrijke rol in de mediterrane ecosystemen. En wel als boom die de bodem beschermt en stabiliseert. Zijn diepe wortels helpen bodemerosie te voorkomen en de vruchtbaarheid van landbouwgrond te behouden.

De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) heeft een speciale plaats in de tuinen van de camping vanwege zijn lekkere johannesbrood, zijn mooie bladeren en zijn ecologische voordelen. Je vindt hem met name in de tuin van Coin des Copains ® (nr. 9 op de plattegrond van het botanische pad) en in de tuin van Pinède (nr. 10).

Identiteit

Latijnse naam :Ceratonia siliqua
Familie :fabaceae
Geslacht :ceratonia
Soort :siliqua
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Indrukwekkende boom
Hoogte :7 m en hoger
Bloeiend :Augustus, september, oktober
Johannesbroodboom

Wist je dat?

Johannesbroodpitjes zijn uniek omdat ze altijd hetzelfde wegen: 20 gram. Ze zijn de meeteenheid geworden die in sieraden karaat wordt genoemd (1 karaat = 1 johannesbroodpitje).