Jeneverbes

  • Jeneverbes

Presentatie

Een cadeautje van de natuur

Als je dacht dat deze plant er alleen voor de feestdagen was, dan heb je het mis! De jeneverbes is veel meer dan alleen een mini-kerstboom.

Stel je eens voor: je wandelt in de heuvels van Zuid-Frankrijk, in ons prachtige departement Var in de Provence waar een heerlijke geur hangt, of gewoon op de paden van onze prachtige natuurcamping wanneer deze mooie miniatuurboom voor je opdoemt!

Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is het een kleine boom of struik die het meest kenmerkend is voor garrigues en maquis (typische vegetatie voor de regio).

De jeneverbes op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® is de oudste van onze bomen en planten, hij is naemlijk al 150 jaar oud!

Met zijn groenblijvende naalden en blauwzwarte bessen geeft de jeneverbes een vleugje kleur en vorm aan elke tuin.

De struik met duizend gezichten

Laat je niet misleiden door zijn uiterlijk alleen! Deze kleine struik heeft veel te verbergen. Ten eerste zijn de geneeskrachtige eigenschappen indrukwekkend te noemen. De jeneverbes wordt al eeuwenlang gebruikt in de fytotherapie vanwege zijn antiseptische, slijmoplossende en vocht afdrijvende eigenschappen. Of het nu is om keelpijn te verzachten of de spijsvertering te bevorderen, de bladeren en bessen zijn goed voor de gezondheid.

Bovendien is zijn culinaire veelzijdigheid een vaak over het hoofd geziene troef. Jeneverbessen kunnen gebruikt worden om gerechten op smaak te brengen en een subtiele, houtachtige smaak aan je recepten toe te voegen. Van marinades en sauzen tot vlees- en visgerechten, deze kleine vrucht kan een gewoon gerecht omtoveren tot een waar gastronomisch meesterwerk. Het zal zeker de smaakpapillen van elke Provençaalse fijnproever verrassen!

Identiteit

Latijnse naam :Juniperus oxycedrus
Familie :Cupressaceae
Geslacht :Juniperus
Soort :oxycedrus
Color :Witte bloemen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :struikachtig
Hoogte :3 m
Bloeiend :Voorjaar
Jeneverbes

Wist je dat?

In de Romeinse tijd werd jeneverbes-olie gewonnen door het hout te verhitten en dan gebruikt om de doden te wassen.