Japanse bananenboom

  • Japanse bananenboom
  • Japanse bananenboom
  • Japanse bananenboom
  • Japanse bananenboom

Presentatie

Een exotische ontmoeting

In de botanische tuin van onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® wordt de Japanse bananenboom voornamelijk gebruikt voor zijn fraaie en sierlijke voorkomen. Hij staat bekend om zijn snelle groei en zijn exotische uiterlijk, dat absoluut een exotisch vleugje toevoegt aan onze mooie camping.

Hij komt oorspronkelijk uit Japanse bossen en is éé van de meest koudebestendige bananenbomen, ook al is het klimaat op onze camping aan zee vrij mild.

Hij gedraagt zich afhankelijk van waar hij groeit: zijn bladeren zijn altijd groen in regio’s met een mild klimaat, zoals de Côte d’Azur, maar worden bladverliezend in koudere klimaten.

Het is een zeldzame soort die in onze omgevingen kan worden gekweekt en is relatief winterhard. Maar bescherm hem wel tegen de wind, want door te veel wind kunnen de brede bladeren van deze plant gaan scheuren. In de winter gaan bananenplanten, net als alle vaste planten, in een rusttoestand: hun bovengrondse delen drogen uit en sterven af.

De bananenboom: een reuzenkruid!

De Japanse banaan is een snelgroeiende plant die gemakkelijk 4 meter hoog en even breed kan worden. Vakantiegangers die aan het eind van de zomer op de camping zijn, zien de grote, hangende en bruine schutbladeren met kleine, buisvormige witte of lichtgele bloemen. Deze worden gevolgd door kleine vruchten (3 tot 6 cm) die onaangenaam smaken maar wel eetbaar zijn. We raden het echter af deze bloemen ook echt te eten.

Net als bijvoorbeeld palmbomen heeft de Japanse banaan geen stam maar het is eigenlijk een STEEL. Het is de stapel bladeren die zich ophoopt om deze ‘nep-stam’ te vormen. De bananenboom behoort dus tot de familie van de kruidenachtigen!

Je vindt de Japanse bananenboom in onze exotische tuin op nummer 21 op de botanische routekaart.

Identiteit

Latijnse naam :Musa Basjoo
Familie :musaceae
Geslacht :Musa
Soort :basjoo
Color :Wit-gele bloemen
Origin :China, Japan
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Kruidachtig
Hoogte :4 tot 5 m
Bloeiend :Zomer
Japanse bananenboom

Wist je dat?

Vroeger werden de vezels van de bananenboom gebruikt in de textielindustrie.