Hazelaar

  • Hazelaar
  • Hazelaar

Presentatie

Een notenboom vol van geschiedenis

De 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® deelt geregeld mythen en legendes van de Provence met zijn gasten. Dit is voor ons een andere manier om je kennis te laten maken met het culturele erfgoed van de Provence. Ons Décou’Verte®-parcours is er ook om je mee te nemen op reis en de gewoonten en gebruiken van andere landen te ontdekken, soms zelfs ver van je favoriete camping aan zee.

De hazelaar is daarom veel meer dan een eenvoudige struik waar noten aan groeien.

De geschiedenis van de hazelaar is vol van legendes en anekdotes en ook het gebruik van de boom gaat al eeuwen terug. Hierdoor is het een symbool van veerkracht en vrijgevigheid.

In de Griekse mythologie wordt de hazelaar geassocieerd met wijsheid en waarzeggerij. Er wordt gezegd dat Pythagoras, de beroemde wiskundige en filosoof, mediteerde onder een hazelaar, op zoek naar goddelijke inspiratie voor zijn stellingen. Bovendien zou het eten van een noot van een heilige boom, volgens de Keltische legende, eeuwige wijsheid kunnen schenken.

Verbonden met magie en gezondheid

Hazelnoten zijn zeer rijk zijn aan omega 3, vooral ijzer en magnesium, en daarom zo geliefd bij de mens én ook bij de eekhoorns op onze natuurcamping! Het is ook een honingplant, waar de bijen al vroeg in het seizoen van kunnen smullen, aangezien hij aan het einde van de winter bloeit.

De hazelaar wordt genoemd in de legende Tristan en Isolde, waar hij samen met kamperfoelie wordt gebruikt om liefde te onthullen, en werd vroeger geassocieerd met witte magie. Zelfs vandaag de dag worden alle delen van de hazelaar beschouwd als medicinaal.

Naast zijn mythische symboliek is de hazelaar door de eeuwen heen gebruikt vanwege zijn vele goede eigenschappen.

De druïden beschouwden het als een heilige plant, terwijl in de populaire Europese traditie de takken ervan werden gebruikt om toverstokjes te maken waarvan men dacht dat ze bescherming boden tegen kwade geesten.

Bovendien waren noten van de hazelaar een belangrijke voedselbron voor veel oude beschavingen en vormden ze een bron van eiwitten en vetten tijdens de wintermaanden.

Tegenwoordig staat de hazelaar nog steeds bekend om zijn vele toepassingen. Naast de heerlijke noten wordt het hout gebruikt bij ambachten voor het maken van meubels, speelgoed en muziekinstrumenten.

Identiteit

Latijnse naam :Corylus avellana
Familie :betulaceae
Geslacht :Corylus
Soort :avellana
Color :Geel
Origin :Europa
Gebladerte :bladverliezend
Port :Struikachtig
Hoogte :Van 2,5 tot 4 m
Bloeiend :Januari t/m maart
Hazelaar

Wist je dat?

Wichelroedelopers gebruiken een tak van de hazelaar en er wordt ook gezegd dat heksen deze tak gebruikten om hun bezems van te maken!