Griekse aardbeiboom

  • Griekse aardbeiboom
  • Griekse aardbeiboom

Presentatie

Deze struik met groenblijvend blad is typerend voor het mediterrane struikgewas. De bladeren zijn donkergroen met een geglazuurde afwerking.

Thuis in de Provence, in onze aanraders Coins de Paradis, bloeit hij in de lente. De bloemen vormen een soort witte belletjes en groeien in trossen.

Bijzonder opmerkelijk is de bast: hij is glad, glanzend en oranjerood. Soms schilfert het, komt in flarden los en onthult een glad pistachegroen oppervlak. Hierdoor ontstaat een opvallend contrast tussen de verschillende kleuren van zowel de stam als het blad.

Arbutus andrachne is bestand tegen kou tot -10/-12°C en past zich goed aan aan de zomerdroogte en verschillende grondsoorten.

De vruchten van de aardbeiboom, de arbutus, zijn eetbaar. Ze kunnen rauw worden gegeten of worden gekookt in jam, gelei, fruitgelei, likeuren of wijnen.

Het vruchtvlees van de vrucht heeft een zachte, licht bloemige textuur en een smaak die zowel scherp als zoet is. Het bevat veel kleine zaadjes, zo klein dat het niet nodig is ze te verwijderen voordat je gaat proeven.

Identiteit

Latijnse naam :Arbutus andrachne
Familie :Éricacées
Geslacht :Arbutus
Soort :Andrachne
Color :Wit tot rood
Origin :Oostelijk Middellandse Zeegebied, met name Griekenland en Turkije
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Slank
Hoogte :Tot 8 meter
Bloeiend :Maart
Griekse aardbeiboom

Wist je dat?

Arbutusplanten zijn zeer rijk aan vezels, vitamine C en polyfenolen. Hun antioxiderende eigenschappen zijn bijzonder interessant.