Granaatappelboom (met vruchten)

  • Granaatappelboom (met vruchten)
  • Granaatappelboom (met vruchten)
  • Granaatappelboom (met vruchten)

Presentatie

Een omstreden oorsprong, maar een smaak waar iedereen het over eens is)

Er is wat onenigheid over de oorsprong van de granaatappel. Sommigen beweren dat hij uit Azië komt (India om precies te zijn), anderen plaatsen zijn oorsprong op het Arabisch schiereiland, weer anderen in Noord-Afrika of het Middellandse Zeegebied.

Op Jardins de La Pascalinette® – een 4-sterrencamping – vind je er verschillende, en je kunt het geluk hebben om een rijpe granaatappel te zien (en/of te proeven). Het is een grote appelvormige vrucht, maar pas vanaf ongeveer september (ja, we zijn fijnproevers, en we genieten ervan!).

Deze fruitboom wordt al duizenden jaren gekweekt voor zijn eetbare vruchten (rijk aan vitamine A, B, C en D, mineralen en sporenelementen) en voor de sierwaarde met de grote felrode tot oranje bloemen.

De plant kan tot 200 jaar oud worden, maar produceert de meeste vruchten in de eerste 20 jaar.

In het verleden werd granaatappelschors gebruikt als een ontwormer en de verse bladeren werden opgelost in kokend water voor hun anti-astma eigenschappen.

Aantrekkelijke en veelzijdige struik

De stad Granada (Spanje) dankt zijn naam aan deze boom.

Het is ook aan zijn vrucht, de zoete en zeer suikerrijke granaatappel, waaraan grenadine zijn naam te danken heeft, ook al wordt hij tegenwoordig (behalve in Spanje) helaas niet meer gemaakt met het vruchtvlees van deze vrucht…

Wat de teelt betreft, is de gewone granaatappel behoorlijk tolerant ten opzichte van de groeiomstandigheden en geeft hij over het algemeen de voorkeur aan goed doorlatende grond en een zonnig, warm klimaat.

Het kan perioden van droogte verdragen, maar profiteert van regelmatig water geven tijdens het actieve groeiseizoen. Het wordt nu op grote schaal verbouwd in de mediterrane gebieden, maar ook in andere delen van de wereld met warme en droge klimaten. Je gaat deze boom zeker veel tegenkomen tijdens je wandelingen in de Provence, in Nos Coins de Paradis ®!

Locatie op de camping

Je vindt alle granaatappelbomen in… de jardins de grenadiers (granaatappeltuin! ,nr. 3 op de pad van het botanische parcours)

Identiteit

Latijnse naam :Punica granatum
Familie :punicaceae
Geslacht :punica
Soort :granatum
Color :Oranje, rood
Gebladerte :Bladverliezend
Port :fruitboom
Hoogte :2 tot 3 meter
Bloeiend :Mei t/m augustus
Granaatappelboom (met vruchten)

Wist je dat?

In Armenië is deze ‘vrucht van het paradijs’ (nour) een nationaal symbool. De granaatappel is altijd een symbool geweest van eeuwige jeugd, vruchtbaarheid, schoonheid en liefde. Er wordt gezegd dat de vrucht 365 pitjes bevat, één voor elke dag van het jaar.