Glansmispel (fotinia)

  • Glansmispel (fotinia)
  • Glansmispel (fotinia)
  • Glansmispel (fotinia)
  • Glansmispel (fotinia)

Presentatie

Oogverblindend mooie heggen

De Fotinia, ook wel roodbladige struik genoemd, is een opvallende plant die veel levendigheid en kleur aan elke tuin toevoegt. Wij zijn dol op deze plant op onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® omdat de plant zorgt voor prachtige heggen die de staanplaatsen op een fraaie wijze van elkaar kan afscheiden. En daarmee onze campinggasten een stukje privacy geven. Deze soort uit de Rosaceae-familie, afkomstig uit Azië, staat bekend om zijn groenblijvende, glanzende en vaak rode bladeren, die het hele jaar door een opvallend visueel spektakel bieden.

Een van de kenmerkende feiten over fotinia is zijn geschiedenis als sierplant. Fotinia staat in Azië al eeuwenlang bekend om zijn schoonheid en begon vanaf de 19e eeuw aan populariteit te winnen in Europa en Noord-Amerika. Het echte moment van glorie kwam echter in de 20e eeuw, toen hybride varianten van de plant werden ontwikkeld. De diversiteit aan kleuren en maten werden enorm geliefd bij tuinders over de hele wereld. Je ziet hem bijna overal in de Provence en ons departement de Var,want deze plant is zeker één van de favorieten van de hoveniers uit de regio!

Mooi en makkelijk in onderhoud

Naast zijn schoonheid staat de glansmispel ook bekend om zijn winterhardheid en zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende groeiomstandigheden. Of het nu in de volle zon of halfschaduw is, in droge of vochtige grond, deze winterharde struik groeit over het algemeen zonder veel aandacht

De fotinia heeft echter ook zijn eigenaardigheden. Dit komt omdat sommige soorten vatbaar zijn voor een schimmelziekte die bladvlekkenziekte wordt genoemd en waardoor bladeren kunnen afsterven.

Dit was in het verleden voor veredelaars aanleiding om rassen te ontwikkelen die beter bestand zouden zijn tegen deze ziekte, waardoor de reputatie als duurzame tuinplant werd verbeterd.

En off het nu als centraal element in een haag is of als kleurrijk accent in een bloemperk, deze struik fascineert plantenliefhebbers over de hele wereld en dus ook op onze natuurcamping!

Identiteit

Latijnse naam :Photinia
Familie :Rosaceae
Geslacht :Photinia
Soort :Fraseri
Variety :Carré rouge
Color :Witte tot crèmekleurige bloemen, rode bladeren, in de herfst tot heldergroen
Origin :Himalaya Japan
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Ronde struik
Hoogte :1 m
Bloeiend :Mei juni
Glansmispel (fotinia)

Wist je dat?

De naam fotina komt van het Griekse ‘Phôteinos’: glanzend en lichtgevend, dat naar het uiterlijk van de bladeren verwijst.