Farfugium japonicum

  • Farfugium japonicum

Presentatie

Opvallend door z’n formaat en bladeren

In de plantenwereld is er enerzijds een soort van discrete beroemdheden en is er anderzijds nog de Farfugium japonicum, de diva onder de bladeren! Op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in de Provence vinden wij deze plant bijzonder mooi vanwege de aparte bladeren en de zeer chique uitstraling van de kleine gele bloemen die prachtig contrasteren met het blad. Ze verschijnen in oktober en november en voegen zeker een welkome warme tint toe aan de grauwheid tijdens de herfst.

Farfugium japonicum, afkomstig uit Japan, wordt in zijn bonte vormen soms ook wel panterplant genoemd. De grote hartvormige bladeren, dik en glanzend als leer en tot wel 30 cm in doorsnee (!), doen enigszins denken aan waterlelies. Vooral omdat deze mooie vaste plant, net als de waterlelies, het bijzonder goed doet in schaduwrijke en vochtige plekken zoals bijvoorbeeld aan de randen van een vijver.

Wintervast en makkelijk in onderhoud

Hoewel deze mooie, uitbundige plant relatief onbekend is in onze contreien, is hij toch zeer geschikt om een exotisch, verfijnd tintje aan onze tuinen te geven en trekt hij zeker de aandacht van onze vakantiegangers als ze door onze prachtige aangelegde tuinen wandelen.

De bladeren, die op een soort grote waaiers lijken, zorgen voor een verrassend visueel effect.

Naast zijn fraaie voorkomen, is Farfugium japonicum ook een winterharde plant die gemakkelijk te verzorgen is. Hij is relatief goed bestand tegen ziekten en plagen, waardoor het een niet veeleisende optie is voor beginnende of drukke tuiniers.

Identiteit

Latijnse naam :Farfugium japonicum
Familie :Astéracaea
Geslacht :Farfugium
Soort :Japonicum
Color :Bont geel groen blad, gele bloemen
Origin :Japan
Gebladerte :Bladhoudend of deels-bladhoudend, afhankelijk van het klimaat
Port :Ronde kluit / vaste plant
Hoogte :60 cm
Bloeiend :Oktober t/m november
Farfugium japonicum

Wist je dat?

In Japans maakt men een likeur van de bloemknoppen en bloemen.