Corsicaanse den (of pijnboom)

  • Corsicaanse den (of pijnboom)

Presentatie

Een natuurlijke schat van de Middell

De laricio den, of Pinus nigra laricio, is een symblische soort uit het Middellandse Zeegebied. Herkenbaar aan zijn donkere bast en lange, donkergroene naalden, roept hij de wilde schoonheid van het mediterrane landschap op. Je zult er zeker een tegenkomen als je door Nos Coins de Paradis ® wandelt… Deze majestueuze den speelt een cruciale rol in het ecosysteem van de regio en biedt onderdak en voedsel aan allerlei dieren en planten, en zeker aan de kleinere bewoners van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in La Londe in de Provence.

Naast zijn ecologisch belang heeft de laricio den ook een rijke culturele geschiedenis. De oude Grieken en Romeinen gebruikten het duurzame hout voor de scheepsbouw, terwijl mediterrane herders het als een natuurlijke schuilplaats voor hun vee beschouwden. Vandaag de dag blijft de corsicaanse den kunstenaars en schrijvers inspireren, als symbool van de veerkracht en schoonheid van de natuur van het Middellandse Zeegebied.

De favoriet van Napoleon

Een fascinerende anekdote over de laricio-den gaat terug tot de tijd van Napoleon Bonaparte. Tijdens zijn campagne op Corsica was Napoleon onder de indruk van de sterkte van deze bomen en gaf hij opdracht om duizenden laricio-dennen te planten om het eiland te herbebossen. Het doel van dit initiatief was om de bosbouw te versterken en tegelijkertijd de natuurlijke rijkdommen van Corsica te behouden.

Tegenwoordig is de Corsicaanse den het onderwerp van programma’s voor behoud en duurzaam beheer om zijn natuurlijke habitat en ecologisch belang te behouden. Er worden ook herbebossingsprojecten uitgevoerd om aangetaste gebieden te herstellen en het voortbestaan van deze waardevolle soort op lange termijn te garanderen.

Identiteit

Latijnse naam :Pinus nigra
Familie :Pinaceae
Geslacht :Pinus
Soort :corsicana
Color :Donkergroen, zwarte stam
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Meerjarige conifeer
Hoogte :40 m
Bloeiend :Mei
Corsicaanse den (of pijnboom)

Wist je dat?

De Corsicaanse den is één van de reusachtige bomen van Europa, die soms wel 40 meter hoog wordt!