Suikerriet

  • Suikerriet
  • Suikerriet
  • Suikerriet
  • Suikerriet

Presentatie

Paars suikerriet

Paars suikerriet spreekt tot de verbeelding met zijn rijke kleur en vele toepassingen. Deze inheemse variant uit Azië onderscheidt zich door zijn dieppaarse stengels, die een spectaculaire kleurenpracht toevoegen aan de wandelpaden van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® (vooral het pad van Argentière!).

Paars suikerriet biedt ook interessante voedingsvoordelen, hoewel het exemplaar op de camping er duidelijk meer is voor het plezier van onze ogen dan voor zijn voedingswaarde. Laten we eens gaan kijken naar enkele van de kenmerken van deze plant.

Een subtiele smaak

Suikerriet komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden en lijkt erg op ons moerasriet. De paarse kleur is te danken aan de aanwezigheid van anthocyanen; dit zijn antioxidanten die in verband worden gebracht met een aantal voordelen voor de gezondheid, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het stimuleren van het immuunsysteem. Bovendien wordt deze rietsuikersoort ook gewaardeerd om zijn lichtzoete smaak en subtiele aroma, waardoor het een populaire keuze is voor het maken van rietsuikersap, siropen en zelfs rietsuiker.

De stengels bevatten de suiker. Het wordt geoogst na ongeveer een jaar groei, wanneer het suikergehalte het hoogst is, waardoor de bladeren uitdrogen. De vloeibare suiker wordt gewonnen door de plant te persen.

Ondanks de vele voordelen is paarse suikerriet nog steeds relatief zeldzaam in vergelijking met andere, meer gangbare varianten, omdat de teelt ervan specifieke omstandigheden vereist, met name een warm, vochtig klimaat.

Identiteit

Latijnse naam :Saccharum officinarum violaceum
Familie :Poacées
Geslacht :Saccharum
Soort :ravennae
Color :purper en groen
Subspecies :purpurea
Gebladerte :Stevig
Port :Stevig
Hoogte :2 tot 6 meter
Lifetime :7 jaar
Bloeiend :herfst
Suikerriet

Wist je dat?

Van suikerriet maak je natuurlijk rietsuiker, maar het wordt ook gebruikt bij maken van rum.