Canarische pijnboom

  • Canarische pijnboom

Presentatie

Een reus in de natuur

De Canarische pijnboom is een zeer typische boomsoort van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan. Deze majestueuze boom is een waar symbool van de inheemse flora van groep eilanden en is niet alleen mooi voor het oog. De boom staat ook voor veel historische en ecologische waarde. Tegenwoordig wordt hij vaak aangetroffen in de tuinen van de Provence, maar hij groeit alleen op natuurlijke wijze op de Canarische Eilanden. De Canarische den is een hoogteboom: hij leeft doorgaans op een hoogte tussen 1.000 en 2.000 meter.

De oudste Canarische pijnbomen kunnen wel 60 meter hoog worden. Het exemplaar dat je op 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette® aantreft, is ‘slechts’ ongeveer 16 meter lang.

Het bijzondere aan de Canarische den is dat hij pyrofytisch is: hij is goed bestand tegen vuur. Na een brand kan hij weer uit zijn bast groeien, omdat zijn knoppen op de stam zitten. Door zijn hoogte kan hij vocht uit de wolken opvangen, dat vervolgens langs zijn lange naalden naar de grond stroomt. Deze boom is eigenlijk een ecosysteem op zich!

met historische wortels

De Canarische den of pijnboom speelt een hoofdrol in veel legenden en tradities van de Canarische Eilanden en wordt al eeuwenlang vereerd. In de Guanche-mythologie (Guanchen zijn de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden), de eerste bewoners van het eiland, werd de den als heilig beschouwd en vertegenwoordigde hij kracht en een lang leven. Er wordt zelfs gezegd dat de Guanchen dennenhars gebruikten als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.

De geschiedenis van de Canarische den is ook verbonden met belangrijke historische momenten. Tijdens de Spaanse verovering van de Canarische Eilanden in de 15e en 16e eeuw gebruikten de schepen van Christoffel Columbus en andere ontdekkingsreizigers dennenhout/grenenhout als bouwmateriaal voor hun schepen, vanwege de sterkte en weerstand tegen water.

Identiteit

Latijnse naam :pinus canariensis
Familie :pinaceae
Geslacht :pinus
Soort :canariensis
Color :Oranje en bruin
Origin :Canarische Eilanden
Gebladerte :conifeer
Port :Boom
Hoogte :Tot 60 m
Bloeiend :Einde winter / begin voorjaar
Canarische pijnboom

Wist je dat?

De den biedt een schuilplaats en voeding voor een groot aantal lokale planten- en dierstoorten.