Canarische lavendel

  • Canarische lavendel
  • Canarische lavendel
  • Canarische lavendel
  • Canarische lavendel

Presentatie

Een botanische schat van het eiland

Lavendel, met zijn intense en aangename geur en zijn vele therapeutische eigenschappen, is een symbolische plant die in grote delen van de wereld aanwezig is. Op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® aan de Côte d’Azur vind je de plant gemakkelijk terug, aangezien deze in een pot bij de receptie staat.

Weinig mensen kennen de Canarische lavendel, een unieke en kostbare variant die uitsluitend voorkomt op deze Spaanse archipel in de Atlantische Oceaan.

Lavandula canariensis, de wetenschappelijke naam, is een soort die inheems is voor de Canarische Eilanden, waar hij goed kan leven in de vulkanische bodems en het subtropische klimaat. Dit is ook de reden waarom hij deze lavendel het zo goed doet in het departement de Var in de Provence. Je vindt deze lavendel ook veel in de Coins de Paradis®!

Herkenbaar aan zijn lange, dunne stelen en fijne paarse bloemen, biedt het een boeiend spektakel om te zien, vooral wanneer het complete landschappen bedekt met zijn kleurrijke uitgestrektheid.

Toepassingen vanuit een ver verleden

Naast zijn mooie voorkomen, heeft de Canarische lavendel opmerkelijke geneeskrachtige eigenschappen. Traditioneel werd de lavendel gebruikt door de inwoners van de Canarische Eilanden vanwege zijn verzachtende en ontspannende eigenschappen. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt in aromatherapie en cosmetica. De etherische olie staat bekend om z’n kalmerende effecten op lichaam en geest, waardoor ontspanning en welzijn wordt bevorderd. En als mooie bijkomst worden ook motten en luizen afgeweerd.

Het werd door de Romeinen gebruikt om linnengoed en baden van een luchtje te voorzien. In de Provence werd het al sinds de middeleeuwen gebruikt voor de samenstelling van parfums en medicijnen.

Identiteit

Latijnse naam :Lavandula canariensis
Familie :Lamiaceae
Geslacht :Lavandula
Soort :canariensis
Color :Blauw violet
Origin :Canarische Eilanden
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Struik
Hoogte :50-70 cm
Bloeiend :Juni juli augustus september oktober
Canarische lavendel

Wist je dat?

Op Tenerife wordt jaarlijks een lavendel-festival gehouden ter ere van deze symbolische plant.