Vuurdoorn (pyracantha)

  • Vuurdoorn
  • Vuurdoorn

Presentatie

De vuurdoorn, de vriend van de bijen

De pyracantha, beter bekend als de vuurdoorn (of letterlijk: brandende struik), komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië en komt veel voor in de Provence, en vooral op de 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette®.

De takken zijn bedekt met talrijke scherpe, zwarte doornen. Maar laat je niet afschrikken door zijn ietwat ‘agressieve’ uiterlijk, deze struik heeft namelijk veel goede eigenschappen: hij bloeit rijkelijk met geurige bloemen en decoratieve bessen en heeft groenblijvend blad! Het is ook een plant die vanwege zijn decoratieve uiterlijk vaak in de tuinen van de Provence wordt gezien. Hij wordt nog steeds in het wild aangetroffen, langs de kant van de weg.

De vuurdoorn kan afhankelijk van de soort tot zo’n 6 meter hoog worden, en heeft van mei t/m juli geurige witte bloemen, produceert honing en wordt daarom door bijen zeer gewaardeerd om hun nectar. Onze natuur- en ecologisch verantwoorde camping biedt daarom graag een thuis aan deze kleine insecten, die onmisbaar zijn voor ons milieu.

Na de bloei van de vuurdoorn, kunnen we z’n vruchten bewonderen, de zogenaamde appels. Deze zijn roodoranje of geel van kleur en contrasteren erg mooi met het diepgroene blad. Hoewel ze niet giftig zijn, kun je ze toch beter zeker niet eten! Door zijn zeer dichte structuur en zijn stekelige jonge scheuten is het een zeer praktische plant die je als een ondoordringbare haag kunt laten groeien. Houd er rekening mee dat sommige soorten als bonsai worden gekweekt.

Een plant die alle plek heeft in onze weelderige tuinen

De vuurdoorn is een redelijk winterharde plant die zowel in de volle zon als in de halfschaduw goed groeit en bestand is tegen temperaturen van -10 graden tot -15 graden. Een ander belangrijk voordeel is dat de vuurdoorn zeer ongevoelig is voor ziekten, waardoor hij één van de ‘favoriete’ soorten van onze tuinders is. De plant moet geregeld worden gesnoeid, om zich in gewenste vorm te laten groeien.

De vuurdoorn maakt integraal deel uit van onze prachtige groene omgeving. Onze teams van tuinmannen stellen dan ook alles in het werk om de vuurdoorn te laten groeien en ontwikkelen, uiteraard met respect voor de ecologisch verantwoorde waarden van de camping. Je vindt de vuurdoorn gemakkelijk op verschillende plekken op de camping.

Identiteit

Latijnse naam :Pyracantha (Grec)
Familie :Rosaceae
Color :Witte bloemen en rode, oranje en geelachtige vruchten
Gebladerte :Gekarteld blad
Port :Kleurrijke struik met grote doornen
Hoogte :Tot 6 m
Bloeiend :Juni, oktober, november, december
Vuurdoorn

Wist je dat?

Hij behoort tot dezelfde familie als de rozenstruik of de appelboom.