Allepo-den

  • Allepo-den
  • Allepo-den
  • Allepo-den

Presentatie

Het geheugen van de Provence

4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® is erg blij om midden in een dennenbos te liggen! Het is de naam van een dennenbos.

Met zijn kronkelige stam is de Aleppo-den een typisch mediterrane conifeer. Het wordt soms ‘witte den’ of ‘Jeruzalem-pijnboom’ genoemd.

Deze boom is zeer brandbaar, en tegelijkertijd een belangrijke long voor de Provence, vanwege die enorme hoeveelheden CO2 die hij absorbeert. En de zuurstof die de boom produceert, ademen we weer in! Dat maakt het voor ons nog waardevoller…

Het hout van de Aleppo-den wordt gebruikt voor de vervaardiging van papierpulp en palen, maar ook voor de constructie van palen of boten.

De Aleppo-den, symbool van Marcel Pagnol, de beroemdste Provençaalse schrijver, is al minstens 3 miljoen jaar aanwezig aan de Côte d’Azur! Je zult hem vaak tegenkomen tijdens je wandelingen in onze favoriet aanraders van de regio, Nos Coins de Paradis®.

De den, een symbolische boom voor de Provence

Hoewel iedereen de “dennenappel” kent, produceert deze boom eigenlijk kegels, die zowel de bloemen als de vruchten zijn. Meestal is de schors grijs en zijn de kleine naalden in tweeën gescheiden.

Daar waar wij optimaal gebruik maken van de schaduw van deze bomen op de camping, vinden veldmuizen en eekhoorns het heerlijk om te nestelen en te spelen in de Aleppo-dennen! Wat ons natuurliefhebbers uiteraard met vreugde vervult!

Locatie op de camping

Je vindt de Aleppo-dennen onderaan de Allée de l’Argentiére, uiteraard in het dennenbos, en rond de speeltuin (nr. 6, 10 en 11 op de routekaart van het botanische parcours).

Identiteit

Latijnse naam :pinus halepensis
Familie :pinaceae
Geslacht :Pinus
Soort :halepensis
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend – conifeer
Port :Boom
Hoogte :Tot 25 m
Bloeiend :April mei
Allepo-den

Wist je dat?

De hars van de Aleppo-den wordt door de Grieken gebruikt om één ​​van hun wijnen op smaak te brengen. De bast, rijk aan tannine, wordt ook gebruikt om visnetten te verven.