Afrikaanse sumak

  • Afrikaanse sumak

Presentatie

Een cadeautje van de natuur

Dankzij de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in de Provence reis je voordelig! Nieuw-Zeeland, China, Australië… De tuinen op onze camping laten je kennismaken met de hele wereld!

En je raadt het al, met de Afrikaanse sumak gaan we naar Afrika. In zijn dorre en steppe-achtige landschappen valt de Afrikaanse Sumak, wetenschappelijk bekend als Rhus viminalis, op door zijn elegante silhouet en zijn veerkracht onder de zwaarste omstandigheden.

Deze opmerkelijke struik is veel meer dan alleen een landschapsplant; hij zit diep verankerd in de cultuur en het ecosysteem van de regio. Rhus viminalis ontleent zijn naam aan het delicate blad en de soepele takken die doen denken aan de takken van de wilg (Salix viminalis). Maar in tegenstelling tot zijn Europese naamgenoot biedt de Afrikaanse sumak veel meer dan enkel een mooie verschijning. De bladeren worden in de traditionele Afrikaanse geneeskunde gebruikt om een ​​verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen, variërend van maagdarmstoornissen tot huidaandoeningen.

Een magisch drankje?

Er gaat een fascinerend verhaal de ronde over de Afrikaanse sumak: er wordt gezegd dat Zoeloe-krijgers ooit een aftreksel van de bladeren ervan gebruikten om hun uithoudingsvermogen vóór de strijd te versterken. Deze praktijk is een bewijs van de rijke culturele geschiedenis en het vindingrijke gebruik van natuurlijke hulpbronnen door de inheemse volkeren van Afrika.

Naast het praktische nut is Afrikaanse sumak ook van groot belang voor het lokale ecosysteem. De bessen zijn een grote voedselbron voor veel vogels en kleine zoogdieren en dragen zo bij aan de biodiversiteit van de regio.

Bovendien helpen de diepe wortels van de plant de bodem te stabiliseren en erosie te voorkomen in regio’s die gevoelig zijn voor droogte, zoals het geval is bij ons, in ons prachtige departement de Var in de zuidelijke Provence. En we nodigen je van harte uit om deze regio zelf te gaan ontdekken met bijvoorbeeld onze aanraders in de rubriekn via de Nos Coins de Paradis ®!

Of het nu gaat om zijn geneeskrachtige voordelen, zijn rol in het ecosysteem of zijn banden met geschiedenis en traditie, deze struik verdient een speciale plaats in ons botanische pad Décou’Verte®.

Identiteit

Latijnse naam :Rhus Viminalis
Familie :Anacardiacées
Geslacht :Rhus
Soort :Viminalis
Color :Groen blad / groengele bloemen
Origin :Afrika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Boom, meerjarig
Hoogte :8 m
Bloeiend :Voorjaar
Afrikaanse sumak

Wist je dat?

De Afrikaanse Sumak laat in de herfst miljoenen kleine zaadjes los, die later in het voorjaar opduiken en er een ongecontroleerde groei kunnen laten zien.