Aeonium, de paarse vetplant

  • Aeonium, de paarse vetplant
  • Aeonium, de paarse vetplant
  • Aeonium, de paarse vetplant

Presentatie

De schoonheid van de droge mediterrane tuinen

De paarse aeonium is een eetbare plant waarvan de bladeren min of meer paars worden, afhankelijk van de blootstelling aan de zon. De rijke en boeiende nuances roepen de pracht en mystiek van dorre tuinen op. Op de Canarische Eilanden en Noord-Afrika is dit een inheemse plant en hij doet het ook prachtig op onze groene camping.

We houden ervan om de bijzondere vormen en de kleurveranderingen van deze plant door de seizoenen heen te observeren. Als de winter mild is, zoals in de Provence, kan hij daar bloeien, anders bloeit zijn prachtige gele bloem meer in de lente.

Een plant die zich aangepast heeft aan de zomerse temperaturen in de Provence

De naam van de plant is afgeleid van het Griekse ‘aionion’, wat ‘eeuwig’ betekent. Dit weerspiegelt de winterharde aard van deze vetplant, die in staat is te overleven in omstandigheden van extreme droogte en hitte. Dankzij de vlezige en resistente bladeren kan hij water opslaan, waardoor hij een grote veerkracht heeft in tijden van droogte die we in de zomer in de Provence ervaren.

Het elegante uiterlijk van deze vetplant en het vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen maken het een populaire keuze voor rotstuinen en zonnige bloembedden die de campingpaden, de terrassen en veranda’s van onze stacaravans sieren.

Deze plant is gemakkelijk te kweken en heeft weinig onderhoud nodig. Goed doorlatende grond en een zonnige ligging zijn de sleutels tot succes. Hoewel hittebestendig, is enige bescherming tegen de brandende zon tijdens de heetste uren van de dag wel gewenst.

Identiteit

Latijnse naam :Aeonium arboreum ‘velours’
Familie :crassulaceae
Geslacht :Aeonium
Soort :arboreum
Color :Gele bloem
Subspecies :‘Velours’ syn ‘Cyclops’ syn ‘Voodoo’
Origin :Canarische Eilanden, Noord-Afrika
Gebladerte :Groenblijvend
Port :Vetplant
Hoogte :50 tot 60 cm
Bloeiend :In de winter, als het mild is, anders in het voorjaar
Aeonium, de paarse vetplant

Wist je dat?

Vetplanten kenmerken zich door hun vermogen om water in hun bladeren op te slaan, waardoor ze kunnen overleven in droge of semi-dorre omgevingen.