Acacia Karroo

  • Acacia Karroo

Presentatie

Een meester in verdediging in de natuur

De acacia karroo, ook wel bekend als Vachellia karroo, kent ook nog een wat algemenere naam: de ‘geurende mimosa’. In tegenstelling tot de vele acacia’s die we hebben op onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®, komt deze plantensoort niet oorspronkelijk uit Australië, maar doet deze plant het vooral goed in de droge en semi-droge gebieden van Zuid-Afrika.

De acacia karroo is een groenblijvende boom die tot 5 meter hoog kan worden. Het gebladerte bestaat uit kleine, donkergroene bladeren die hem een dichte, weelderige uitstraling geven. Wat de acacia karroo zo bijzonder maakt, zijn de angstaanjagende doorns die zijn takken en stam bedekken en die dienen als een effectief verdedigingsmechanisme tegen planteneters – giraffen in het bijzonder – en andere potentiële bedreigingen.

Nuttige doornen die zich kunnen aanpassen ter verdediging

De doornen van de acacia karroo hebben ook complexe verdedigingscapaciteiten. Wanneer een planteneter of roofdier de boom probeert te naderen, laat hij vluchtige chemische verbindingen vrij, met name ethyleenderivaten, die als alarmsignaal dienen om andere bomen in de buurt te waarschuwen voor het dreigende gevaar. Deze chemische communicatie tussen naburige bomen kan een kettingreactie op gang brengen, waardoor de andere bomen ook defensieve chemische verbindingen gaan produceren.

De verdedigingsmechanismen van de acacia karroo hebben zich zo ontwikkeld, dat ze zich kunnen aanpassen aan de moeilijke omgevingsomstandigheden waarin de plant nu groeit.

In dorre gebieden waar de concurrentie om grondstoffen intens is, dienen de doornen ook om waterverlies door verdamping te beperken door het blootgestelde bladoppervlak te verkleinen.

De plant speelt ook een cruciale rol in het ecosysteem waarin hij groeit. De nectarrijke bloemen trekken veel bestuivers aan, terwijl de bladeren en takken voedsel en beschutting bieden aan veel diersoorten. Een ecologisch verantwoorde natuurcamping zijn betekent ook kiezen voor plantensoorten die bijdragen aan de biodiversiteit.

Identiteit

Latijnse naam :Acacia Karroo
Familie :Mimosaceae
Geslacht :Acacia
Soort :Karroo
Color :Geeloranje bloemen
Origin :Zuid-Afrika
Gebladerte :Semi-bladverliezend
Port :Spreidende groeiwijze
Hoogte :Van 6 tot 8 m
Bloeiend :Juni t/m augustus
Acacia Karroo

Wist je dat?

Het silhouet van de acacia karroo roept onmiddellijk het beeld van de Afrikaanse savanne op.