Een leuke ontmoeting op de camping

We hebben je al kennis laten maken met de kleine dieren die op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in La Londe-les-Maures leven. De aanwezigheid van deze kleine zoogdiertjes, vogels en insecten bewijst hoezeer onze ecologisch verantwoorde camping begaan is met het milieu en zijn kleine bewoners. Van tijd tot tijd laat één van onze gasten ons weten dat hij /zij een leuke ontmoeting heeft gehad tijdens een wandeling op de bosrijke paden van de camping. Zo ook vandaag, waar SebPhotoNature® een kleine, elegante uil op de camping zag.

De dwergooruil

Roofvogel op camping Les Jardins de La Pascalinette in Hyères
Kleine dwergooruil op de camping – Credits: SebPhotoNature®

De dwergooruil of Otus elegans maakt deel uit van de familie van nachtelijke roofvogels die zichtbaar zijn op alle continenten behalve op Antarctica. De grootte van de vogel varieert van ‘zeer klein’ tot ‘groot’ en er is geen echt seksueel dimorfisme, behalve dat de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes, zoals bij veel roofvogels. Hun grote, ronde kop heeft een kraag van veren rond de ogen die een gezichtsmasker wordt genoemd.

Meestal, maar niet altijd, staan ​​kleine rechtopstaande veren, die je makkelijk zou kunnen verwarren met de ‘oren’, boven het hoofd. Het zijn met name bijzonder genoeg deze oor pluimen die ons helpen om de ene soort van de andere te onderscheiden.

Als partner van de Vogelbescherming en officieel LPO-toevluchtsoord, heb je als vakantieganger op je favoriete natuurcamping hier in Zuid-Frankrijk soms de gelegenheid geeft deze verlegen kleine dieren te ontdekken.

Fotocredits: SebPhotoNature® (behalve foto 1: bron Wikipedia)

Wist je dat?

Het gezichtsmasker van de uil richt het geluid naar de oren van de vogel, waardoor een nauwkeurige lokalisatie van de prooi mogelijk is. Dit is het resultaat van een extreme aanpassing van het gehoor aan de nachtelijke jacht.

Ook al is hun zicht van secundair belang, hun hoofd heeft een beweeglijkheid van 270° dankzij hun 14 halswervels (terwijl wij er maar 7 hebben!). De diameter van de halsslagaders van uilen versmalt niet bij het kruisen van de nek zoals bij ons mensen, maar wordt juist breder aan de basis van het hoofd, waardoor bloedreservoirs worden gevormd die helpen de bloedstroom te ondersteunen tijdens extreme rotaties van het hoofd.

Wat ook de jachttechniek van uilen efficiënt maakt, is hun bijzonder stille vlucht. In feite zijn de grote, stijve vleugelveren anders gemaakt dan die van andere vogels, waardoor ze de vleugelwrijving tijdens de vlucht en dus het geluid aanzienlijk kunnen verminderen.

Een dier dat uitverkoren is om te jagen en dat je misschien tegenkomt tijdens je nachtelijke wandelingen na een avond op de camping. 😉