Aubagne

Kerstmis is voorbij, 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® heeft de kerstboom en de kerststal weer opgeborgen, maar laten we de magie nog een beetje laten voortleven…
Ga tijdens je volgende vakantie eens op excursie naar het hart van de Provence, en bezoek Aubagne: op slechts 1.15 uur van de camping (als je langs de kust rijdt: Toulon, Sanary, Bandol, La Ciotat…) of 1.30 uur via het binnenland (Belgentier, Signes, Cuges-les-Pins…). In beide gevallen kun je op de terugweg een bezoekje brengen aan het prachtige Varoise dorpje Le Castellet.
In de gemeente Aubagne in de Bouches-du-Rhône (13),spreken ze met een zangerig accent, maar het dorp is vooral beroemd vanwege zijn pottenbakkerijen en santons.

Mocht je een paar goede boeken mee willen nemen voor je kampeervakantie, denk dan eens aan ‘La gloire de mon père’, of ‘Le château de ma mère’, ‘Jean de Florette’, ‘Manon des sources’ of ‘Le temps des amours’… Natuurlijk van de befaamde Marcel Pagnol (1895-1974), geboren in Aubagne, en Provençaals in hart en ziel. Auteur van tal van toneelstukken, films en romans, keer op keer heruitgegeven, en onsterfelijke sinds hij in 1946 werd uitverkoren tot de Académie française!
Maar terug naar de santons…
Aubagne ligt in een moerasachtige vlakte, omringd door het Garlaban-massief, het Douard-massief en de Ste Baume. Klei in overvloed, dus de santonnerie (en de pottenbakkerij) lagen voor de hand.
De handbeschilderde kleifiguurtjes – santons – vormen de ziel van de kerststal van de Provence. De belangrijkste figuren zijn Maria, Jozef, het kindje Jezus, de os en de ezel, en de engel. Daar omheen een aantal figuren die de oude ambachten en prominenten van het dorpsleven in de Provence uitbeelden: de herder, de burgemeester, de pastoor, de wasvrouw, de bakker, de trommelslager, de dorpsgek, de kaasmaakster, de molenaar enz. En natuurlijk ook de Drie Koningen.


De santons worden eerst als ruw kleipoppetje gemaakt, waarvan weer een mal wordt gegoten. Die wordt met nieuwe klei gevuld, de twee delen worden op elkaar gepast, netjes afgeschrapt en te drogen gelegd. Daarna worden de santons zo’n 10-12 uur in een oven op circa 1000°C gebakken.
Elke santon is uniek, want handbeschilderd met een fijn penseel.

Het woord ‘santon’ komt van het Provençaalse ‘santoun’, wat ‘kleine heilige’ betekent. Tegenwoordig vind je ook wel grotere santons van bijvoorbeeld metaal, met stoffen kleren aan en met hoofd en handen van beschilderd aardewerk.
Maar in Aubagne vind je vooral santon-ateliers die door echte liefhebbers worden gedreven, en waar ze je graag alles vertellen over de geschiedenis en de vervaardiging!