Het Parc National de Port-Cros

Het Parc National de Port-Cros

Er zijn in Frankrijk 9 nationale parken, en Camping de La Pascalinette® heeft het geluk in de buurt van een van die parken gesitueerd te zijn!

port cros

Port-Cros, een van de drie Gouden Eilanden en bereikbaar per boot, valt onder de bescherming van het gelijknamige Parc National, dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten en een groot zeegebied: 1700 ha land en 2900 ha van maritiem gebied!

Dit nationale park, opgericht in 1963, is het oudste maritieme park van Frankrijk en Europa. Het is een gigantisch historische erfgoed, rijk aan Romeinse overblijfselen (zoals Olbia), ongeveer twintig militaire forten en zo’n dertig scheepwrakken.

Tegenwoordig omvat het onder meer:

• twee ‘kernen’ waar het publiek welkom is: het eiland Port-Cros en het eiland Porquerolles (en hun omgeving, tot 600 m),

• een bestemmingsgebied voor duurzame ontwikkeling (natuur, cultuur, verantwoord tourisme) in samenwerking met Hyères-les-Palmiers, Le Pradet, La Garde, Ramatuelle en La Croix-Valmer,

• een ‘aangrenzend maritiem gebied’, dat de kust van La Garde tot aan Ramatuelle en tot meer dan 5 km ten zuiden van de Gouden Eilanden bestrijkt.

Le Conservatoire Botanique National Méditerranéen van Porquerolles wordt beheerd door het nationale park. Het schiereiland Giens profiteert ook van deze technische ondersteuning.

Le Parc National de Port-Cros coördineert ook de inrichting en monitoring van het Sanctuaire International (beschermd natuurgebied) voor zeezoogdieren (Pélagos), ontstaan uit een overeenkomst tussen Italië, Monaco en Frankrijk; een maritiem gebied van 87.500 km².

Het omvat ook diverse andere beschermde gebieden: het eiland Bagaud en het eiland Gabinière, behoren ook tot PELAGOS.

Volgens de site van het nationale park zijn er als het gaat om flora 602 plantensoorten op het land en 500 soorten algen in het gebied te vinden. Op het gebied van fauna: 144 vogelsoorten (waaronder 40 soorten broedvogels, 180 vissoorten en sommige met uitsterven bedreigde diersoorten.

Kortom, de doelstelling is duidelijk: beschermen en behouden, kennen en begrijpen, uitleggen en opvoeden.

sentiers sous marin

Je kunt er zomaar terecht komen zonder het in de gaten te hebben, bijvoorbeeld tijdens een snorkeltochtje naar de amforen vanaf het strand van Bouvet (Giens) *, of op de site van Olbia, of via andere onderwaterparcours

Natuurlijk bekijk je ook de ‘moulin du bonheur’ of het fort Ste Agathe in Porquerolles…

Ontdek in Port-Cros het planten-wandelpad of het schrijverspad, het botanische pad van Niel naar Giens of het douanepad naar Cape Taillat (Ramatuelle) …

De lijst is eindeloos, daarom hebben we de rubriek  ‘Nos Coins de Paradis®’ gecreëerd, zodat je overal in ons vakantiegebied je geluk kunt vinden… En op die manier alle paradijselijke plekjes van de Var en de Provence kunt ontdekken.

Bruno Lafage / Agence française pour la biodiversité

*begeleide wandeling

Het Parc National de Port-Cros
Route des Forts
83400 Hyères

Latitude : 43.003889
Longitude : 6.396243